Přihlášení

Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.

Rychlé info

Pro přidání zprávy do Rychlého infa, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.

Navigace

Anketa

Zatím nejsou žádné ankety.

Bylinkárna Anny Černé

Bylinky a já
Poznámka:
Nové články jsou řazeny v horní části. Vyhledávání bylinek je možné pomocí odkazů. Odkazy jsou i na další webové stránky. Komentáře použijte i na návrh témat o kterých bychom si mohli popovídat.
Úvod

Měla jsem zajímavý zážitek o který bych se ráda podělila.

Jedna moje kolegyně mně doporučila, abych se šla podívat do Bylinkárny. Bylinky znám a jednu dobu jsem se jim hodně věnovala, tak jsem byla zvědavá co mi tam nabídnou zajímavého. Chtěla jsem si koupit Stévii, to je tráva kterou se nahrazuje cukr. Ráda bych zhubla a nebo aspoň ovlivnila vitalitu těla, bývám hodně často unavená a blíží se podzim a chtěla bych se cítit jako v létě bez ohledu na to jaké období se blíží. V obchodě jsem byla velmi příjemně překvapená, tedy nejen vstřícností prodavače ale i znalostí zboží které prodává. Byla jsem okouzlena, protože o čínské medicíně jsem si četla, ale tady jsem měla možnost k nim přivonět a i ochutnat mají tam bylinky z různých koutů světa, byl to fakt super voňavý zážitek. Těším se až se tak zase vypravím. Příště napíši co jsem si tam vybrala a jak jsem s tím byla spokojená. Zdravím všechny čtenáře i čtenářky a děkuji za pozornost. S pozdravem Anna Černá

Goja

Gvarana

Raw Cacao

Stévie

 

Odkazy na webové stránky

Deváté pokračování o bylinkách. Dnes to bude netradiční povídáni nebude to potravina ani bylinka o čem dnes napíši.

Desáté pokračování o bylinkách. Dnes jsem si vybrala povídání o jedlých kaštanech.
Blíží se nezadržitelně vánoce a to je právě ten čas, kdy se začnou v obchodech, prodávat jedlé kaštany a ve městech, pečené kaštany. Pečené kaštany jsem ochutnala, ale nemůžu říct, že mě jejich chuť příliš oslovila. Chutnalo mě to jako pečená brambora a tak mi to příliš jak delikatesa nepřišlo. Zkusila jsem je jíst jen tak oloupané a to už mě připadalo chuťově zajímavější. A tak jsem i na internetu pro vás našla pár zajímavostí o jedlých kaštanech, v čem jsou pro naše tělo prospěšné a užitečné.
Tajemství věčného mládí
Jedlý kaštan působí příznivě na vlasy, kůži, při námaze, únavě a stresu. Využívá se při prevenci chorob kardiovaskulárních, respiračních, jaterních i při poruchách krvetvorby. Dalo by se říci že se jedná o „tajemství věčného mládí“
100g jedlých kaštanů obsahuje
• 50-60 g vody
• 2-6 g protidů
• 1-2,5 g lipidů
• 30-35 g glucidů
• vitamíny A, B1, B2, B5, B6, C
• kalcium, fosfor, draslík (calium), dusodium, síru, magnezium, železo
Kaštanovník v keltském kalendáři
Kaštanovník je vaším strážným stromem pokud jste se narodili mezi 15. a 24. květnem a nebo mezi 12. a 21. listopadem.
Využití v léčitelství
V zimním období, kdy je málo sluníčka, může posloužit jako pomoc při mentální úzkosti a pocitu beznaděje, nebo při myšlenkách, že nás nečeká již nic pěkného. Jedlé kaštany jsou dobré na žaludek, krevní oběh, revma, mozek, nervy, srdce a údajně předcházejí vzniku ztráty paměti - zejména u osob po čtyřicítce.
Protože neobsahují žádnou glukózu nebo fruktózu, lze jedlé kaštany doporučit i diabetikům.
Kaštany neobsahují žádný lepek, mohou být tedy konzumovány osobami alergickými na lepek i osobami trpícími celiakií.
Krém z jedlých kaštanů
... je vědecky přesná kombinace mletých ledových kaštanů upravených v páře, cukrářského sirupu, cukru, vanilky a
... kousku génia.
1000 způsobů úpravy
I velcí gurmáni používají malé fintičky.
Například přidat krém z jedlých kaštanů do jogurtu je famózní, ale směs s čerstvým měkkým sýrem je ještě lepší.

Krém je vynikající jako náplň do koláčů nebo do čokoládových bonbónů.
Také je možné krém z jedlých kaštanů podávat s ovocem – banány, jablky, hruškami.
Vyzkoušejte a uvidíte.

A samozřejmě velká klasika palačinky, vafle, lívance ale neztratí se ani na běžném pečivu.
Toužíte po originálním spojení - přidejte několik lžic krému z jedlých kaštanů do
• suflé
• flambované omelety
• čokoládového fondue
• vanilkové zmrzliny
« Crème de marrons de l’ardèche »
Krém z jedlých kaštanů « Crème de marrons de l’Ardèche » je vyráběn výhradně z nejkvalitnějších kaštanů - maronů.
Od roku 1885 je to naprosto přírodní produkt. Výroba probíhá bez použití aditiv a konzervantů.
Více informací najdete na www.jedlekastany.cz
Pro dnešek se s vámi loučím, děkuji za čas, který jste mi věnovali čtením článečku .
Anna Černá.

Deváté pokračování o bylinkách. Dnes to bude netradiční povídáni nebude to potravina ani bylinka o čem dnes napíši. Na stránkách o bylinkách jsem četla o powerballu vůbec jsem netušila co to je a k čemu slouží, ptala jsem se lidí okolo sebe ale nikdo nevěděl a tak mi to nedalo a  zašla jsem do prodejny, aby mi ukázali jak tato věcička pracuje a k čemu se používá.
Powerball je obchodní jméno pro ruční posilovací nástroj určený také pro relaxaci, rehabilitaci svalů rukou nebo jako hračka.
Užití
Powerball má uplatnění při posilování a rehabilitaci zejména zápěstí, například při sportech, jako je golf, tenis, cyklistika, lezectví, pro hráče na strunné, dechové a klávesové nástroje a pro pracovníky s počítači. V oblasti rehabilitace může být použit pro prevenci a léčení RSI (postižení ruky vzniklá např. při práci s klávesnicí počítače). Powerball má vliv na formování a posilování prstů, dlaní, zápěstí a paží, uvolňuje a posiluje také ramena.
Někteří fyzioterapeuti se však domnívají, že může dojít k přetěžování šlach flexorů (ohybačů) prstů. Powerball vyžaduje silný úchop a např. pro léčení syndromu karpálního tunelu bylo toto cvičení naprosto kontraproduktivní. Při použití k rehabilitačním účelům je tedy vhodné se nejprve poradit se svým lékařem či fyzioterapeutem.
Princip
Základem fungování je vnitřní otočný plastový rotor, uložený v kulovém pouzdře, které se také může otáčet ve vnějším obalu. Pracuje na principu gyroskopu – po roztočení rotoru je vnitřní osa prostorově stabilní a klade mechanický odpor proti změně své orientace. Odpor je tím větší, čím rychleji se rotor otáčí. Po roztočení rotoru udržujeme Powerball v chodu krouživými pohyby zápěstí nebo celé ruky a také jeho otáčky můžeme zpomalovat nebo urychlovat intenzitou našeho pohybu a tím regulovat odpor, který klade našim svalům. Powerball je schopen dosáhnout frekvence přes 15 000 ot/min, přičemž dává odpor rovnající se hmotnosti přes 18 kilogramů. Některé mají vestavěný počítač, který měří nejen aktuální otáčky, ale i nejvyšší dosaženou frekvenci, celkové otáčky a průměrný výkon za časový interval.
Powerbally obsahující počítač rychlosti otáčení a počtu otáček daly vzniknout různým soutěžím. Aktuální světový rekord, který drží Akis Kritsinelis, má hodnotu 16 732 otáček za minutu.
Děkuji za pozornost Anna Černá.

Osmé pokračování o bylinkách.
Tak na tento týden jsem si pro vás připravila povídání o pepři.

Osmé pokračování o bylinkách.
Tak na tento týden jsem si pro vás připravila povídání o pepři. Když jsem byla úplně poprvé v bylinkárně dostala jsem ochutnat červený pepř a byla jsem velmi překvapená že, když jsem si pár kuliček vložila do úst tak vůbec neměli palčivou chuť jak všichni známe z polévek a omáček , když omylem nějaký rozkousneme, ale chutnalo to tak příjemně sladce a zároveň kořenitě.
Pepř červený
Červený pepř je sladká a velice zajímavá a stále ještě málo využívaná kořenící přísada. Používá se i cukrářství pro ozdobení a ozvláštnění chuti.
Pepř je král koření, využívá se v kuchyních celého světa. Oživuje chuť vepřového i hovězího masa, oživí mdlou chuť vajec, a okoření i dary moře. Přidává se do mnoha jídel z masa, omáček, polévek, uzenářských výrobků, pikantních pudinků, majonéz. Koření i některá sladká jídla např. z hrušek a jahod, přidává se i do míchaných nápojů.
Černý pepř - nejvíce u nás používané koření, jsou to sušené plody, které se po fermentaci suší na slunci.
Bílý pepř - jsou vlastně suchá semena zralých plodů, je z nich odstraněná slupka.
Zelený pepř - suchý zelený pepř, před použitím je dobré koření rozdrtit, používá se do polévek, omáček,zapékaných pokrmů.Může být i naložený, dává se do paštik, másla, omáček a měl by se před použitím proplachovat.
Růžový pepř - používáme méně, koření má jemnější chuť, pokrmům zlepší barvu.
Barevný pepř - koření je dekorativní, používáme do mlýnků a čerstvě umeleme při dochucení.
Děkuji za pozornost čtenářkám ale i čtenářům. Anna Černá.

 

Sedmé pokračování o bylinkách, tento týden to bude o bylince která podporuje imunitu

 

Sedmé pokračování o bylinkách, tento týden to bude o bylince která podporuje imunitu, prodává se po 60 kusech v pastilkách.

Šišák bajkalský - 60 tablet
Výrobek obsahuje čistě přírodní, vysoce kvalitní a laboratorně pravidelně kontrolovaný extrakt z kořene rostliny Scutellaria baicalensis (šišák bajkalský), která se vyznačuje obsahem baicalinu, jeho aglykonem baicaleinem. Dále obsahuje wogonin a řadu dalších, biologicky vysoce hodnotných a aktivních látek. Přípravek vykazuje silné imunostimulační účinky (mnohonásobně větší než známá echinacea) – posiluje přirozenou obranyschopnost organismu, reguluje krevní tlak a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Má ochranný vliv na játra a vykazuje velmi silné antioxidační vlastnosti.

Doporučení dávkování: 1 - 2 tablety za den

Tento přípravek obsahuje 217 mg extraktu v jedné tabletě, který obsahuje max. až 95% baicaleinu a baicalinu, což jsou hlavní účinné látky šišáku (aktuální hodnotu najdete vždy na obalu výrobku – číslo kolísá okolo 90%) - ostatní, na trhu běžně dostupné přípravky se šišákovým extraktem obsahují obvykle pouze okolo 50 mg 30% extraktu.

Aktuální laboratorní parametry extraktu uvádíme vždy na obalu a jsou tedy závazné!

Balení: 60 tablet

Upozornění: Nevhodné pro těhotné a kojící ženy. Nevhodné pro osoby s epilepsií. V rámci 1 kúry neužívat déle než 2 měsíce

Zkouším tento výrobek na sobě a zatím jsem chřipku nedostala a to používám městskou dopravu každý den nejméně dvě hodiny denně.
Děkuji za pozornost Anna Černá.

 

Mochyně Peruánská
Šesté pokračování o bylinkách. Dnes jsem si pro vás připravila povídání o rostlině, která se jmenuje Mochyně Peruánská.


Šesté pokračování o bylinkách. Dnes jsem si pro vás připravila povídání o rostlině, která se jmenuje Mochyně Peruánská. Píšu vždy české jméno bylinky nebo rostlinky a taky latinsky a když se dopídím tak i anglicky, z prostého důvodu, každého zajímá něco jiného a já chci vyhovět větší skupině lidí. Incan Goldenberries Ztracený poklad Inků (Physalis Peruviana) Goldenberries nebo Incan Berries, někdy také nazývané „ exotické rozinky“ , jsou sušené plody Physalis Peruviana. Tato rostlina, pocházející původem z Peru a Chile, je dnes pěstována v tropických a subtropických oblastech všech kontinentů. Jedná se o vzdálenou příbuznou rajčete, která roste do výše asi 1m. Plody jsou ukryty v ochranné slupce, která je chrání před škůdci a proto se při pěstování nemusí používat nebezpečná chemie. Vyznačují se velmi příjemnou, lehce sladkokyselou osvěžující chutí, připomínající pomeranče. Goldenberries mají velmi vysoký obsah vitamínu C, díky kterému stačí necelých 50 gramů sušených plodů k zajištění jeho denní spotřeby. 100 gramů produktu pak přibližně pokryje doporučenou denní dávku vitamínu A. Díky obsahu beta-karotenu tak příznivě působí na zrakové nervy. Goldenberries jsou rovněž považovány za dobrý zdroj vitamínu P - rutinu. Rutin patří do skupiny bioflavonoidů, rostlinných antioxidantů, které působí společně s vitamínem C blahodárně na obranyschopnost organismu, na posílení stěn a pružnost krevních vlásečnic, prevenci srdečních chorob a zpomalují stárnutí na buněčné úrovni. Přestože se jedná o ovoce, jsou Goldenberries zajímavým zdrojem fosforu, železa a některých B vitamínů. Rovněž je pozoruhodný obsah bílkovin, které tvoří 16% energetické hodnoty sušeného plodu. Díky svým vlastnostem se Goldenberries řadí mezi tzv. „ superfoods“ . Goldenberries jsou známy svými diuretickými účinky. V této souvislosti se pro svůj blahodárný vliv na vylučovací systém a problémy s prostatou připodobňují k brusinkám. V tradiční jihoamerické kultuře byly rovněž používány k čištění střevního traktu od parazitů. Celkově napomáhají k pročištění krve a ledvin. Jejich nízký glykemický index z nich dělá bezpečnou sladkou pochoutku. Sušené plody lze konzumovat přímo ze sáčku jako výživnou a chutnou přesnídávku nebo přidat do ovocných a ořechových směsí. Jsou výbornou surovinou pro výrobu džemu – stačí na cca 2 hodiny namočit do vody tak, aby akorát pokrývala plody, a poté s touto vodou rozmixovat a případně medem doladit požadovanou sladkost. Díky obsahu pektinu pak hmota ztuhne aniž by bylo nutno ji vařit. Podobně lze Goldenberries používat k přípravě chutných dezertů, smoothies a sladkostí. Tato bylinka my chutnala, ale není vhodná pro lidi, kterým vadí kyselá chuť jedla jsem je jen tak ze sáčku. Opět děkuji za pozornost Anna Černá.

 


Stévie

Páté pokračování o bylinkách. Když jsem začala psát o bylinkách tak jsem se zmínila o Stévii-sladké trávě.

 

Páté pokračování o bylinkách. Když jsem začala psát o bylinkách tak jsem se zmínila o Stévii-sladké trávě, ale nic bližšího a do hloubky, jsem nenapsala a tak bych to chtěla dnes napravit. Stévie, Sladká tráva Stevia rebaudiana Stevie je rostlina používaná již desetiletí jako nízkokalorické sladidlo pro diabetiky a to především v Japonsku a Americe. Hladinu krevního cukru sice stevie nesnižuje (leč některé zdroje uvádějí opak a dokonce zmiňují možnost léčby diabetu II. typu), ale umožňuje si užívat sladké chuti bez zvýšeného přívodu cukru do organismu. Stevie obsahuje glykosidy steviosidy, které jsou 200-300x sladší než cukr. Tyto látky jsou dobře rozpustné ve vodě a odolávají i vysokým teplotám (až 270°C), takže lze stevií sladit jak studené tak teplé nápoje a pokrmy. Jako "umělé" sladidlo je stévie vhodná jak pro diabetiky, tak pro všechny, kteří chtějí svou váhu udržet na uzdě. Zatím více informací o Stévii se mi nepodařilo zjistit, ale nedá se s ní třeba sladit káva a protože , já musím cítit sladkou chuť kávy tak budu hledat dál nějaké přírodní sladidlo, které nahradí cukr. S tímto se s vámi dnes loučím. Anna Černá

Gvarana

Čtvrté pokračování o bylinkách dnes to bude o Gvaraně, mě se osvědčila na únavu a i někdy na bolest, preferuji spíše tuhou Guayanu, než sypkou má silnější účinek, nevýhoda - někdy mám z ní poškrábaný jazyk, ale vydržím pracovat. Guarana Guarana obsahuje dvojnásobné množství kofeinu v porovnání s kávou. Navíc v ní jsou doprovodné látky, které uvolňují kofein i další stimulující látky postupně (6 až 9 hodin) a přitom šetrněji než káva. Je dobré smíchat guaranu s citrónem. Ten totiž zlepšuje její účinky. Povzbuzení při jízdě za volantem však není dobré zjednodušovat pouze na guaranu, kávu a spol. Příjemnou vzpruhou pro mozek jsou i jednoduché cukry. Stačí lžička medu, trochu ovoce nebo pár pastilek hroznového cukru. Velkým stimulem je i to, že se například řidič při jízdě protáhne venku, proběhne se a zhluboka vydýchá. Kyslík s jednoduchými cukry je pro mozek něčím jako benzínem. Rozproudění a prokysličení krve kromě toho nepomůže jen mozku, ale i tělu. Proti únavě je stejně účinné jako guarana, káva nebo cukry. Zesiluje účinky léku na bolest. Při bolestech zubů, případně hlava nebo klouby, společně s léky na tlumení bolesti zabírá také guarana. Ta totiž podporuje jejich efekt a sama má mírně protibolestivé účinky. Dokládají to četné seriózní výzkumy. Guarana také výrazně zlepšuje účinnost acylpyrinu a vitamínu C. K tomuto neobvyklému " koktejlu" je nutné se uchýlit obvykle tehdy, jakmile člověk cítí, že se o něj začíná pokoušet rýma, nachlazení nebo chřipka. Léky pak zabírají víc a rychleji. U vitamínu C je to však jenom hypotéza, žádný výzkum to zatím nepotvrdil. Zkonzumování celých oříšků je nepoměrně složitější než užití guaranového prachu či dokonce guaranových tablet. Tablety ač nejjednoduší varianta užítí má oproti přírodní podobě několik základních nevýhod což je mnohonásobně vyšší cena nežli u podoby přírodní a příměsi různých pojiv, barviv a konzervantů., Při konzumování celých oříšků mají sliznice dostatek času účinné látky z guarany vstřebat. Cumlání nebo spíše okousávání či ohlodávání chcete-li trvá cca 10min a 2-3 oříšky obvykle bývají dostatečná dávka k citelnému povzbuzení. V případě prachové drtě z guaranových ořechů je možné prakticky jakékoli užití. Ať už příměs do nápoje či jídla obzvláštnění zmzliny atd. V Bylinkárně připravujeme z drtě guaranový nápoj podobný kávě. 1 čajovou lžičku na 2dcl vody. Zalijeme horkou vodou cca 90 stupňů. Je dobré prošejkovat, guarana má tendenci žmolkovaťet. Nápoj z guarany je hodně zemitý a není od věci si ho dosladit například medem či stévií (rostlinné sladilo vhodné pro diabetiky) Děkuji všem za pozornost Anna Černá.

 

Nepražené kakao-pokrm bohů 100% Raw Cacao

Třetí pokračování o bylinkách a produktech z naší přírody.Tak tentokráte jsem si vybrala Nepražené kakao-pokrm bohů 100% Raw Cacao Čokoláda je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Pro představu, čokoláda tvoří 1% stravy západní populace. Čokoláda bývá často spojována s příjemnými pocity, odměňováním se a obdarováváním blízkých, je potěšením pro všechny smysly. Nicméně velmi málo ‚ čokoholiků‘ kdy v životě ochutnalo to, z čeho veškerá čokoláda na světě pochází – syrové nepražené kakaové boby. Nepražené kakao chutná jako černá hořká čokoláda, neboť to je černá hořká čokoláda, pravá čokoláda! Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku Theobroma cacao (theobroma znamená v řečtině pokrm bohů), prekurzoru z něhož je všechna čokoláda fabrikována. Masově produkovaná čokoláda vzniká pražením, kapalněním, mletím a následným smícháním kakaových bobů s rafinovaným cukrem, aditivy, mléčnými prášky, hydrogenovanými tuky, konzervanty a jinými dodatky a z původních hodnot nezbývá prakticky nic. Naopak, díky cukru a aditivům vzniká mnoho prázdných kalorií a psychických závislostí. Nejlepší cestou jak využít výživných hodnot kakaa, a že jich není málo, je konzumovat ho v té nejčistší podobě jak ho vytvořila Matička Příroda, v podobě nepražených kakaových bobů. Kakao se řadí mezi tzv. ‚ superfoods‘ . Obsahuje přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety. Kakao obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů. Je zejména primárním zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní stravě, vedoucí k přílišnému výskytu srdečních chorob. Podle vědeckých výzkumů je také kakao nejbohatší plodinou na antioxidanty, obsahuje přibližně 10% flavonoidních antioxidantů, což je 2x více než červené víno a 3x více než zelený čaj. Je to také 20x více než v praženém standardním kakaovém prášku dostupném na trhu. Antioxidanty v syrovém kakau jsou vysoce stabilní a snadno vstřebatelné pro lidský organismus. Kakao, respektive čokoláda, má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky, často je spojována s láskou, potěšením, uvolněním a pocity štěstí. Látky, které byly pro tyto účinky zkoumány vědci, jsou mimo jiné anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Anandamid je endogenní kanabinoid přirozeně přítomný v lidském mozku, spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění – ananda kupříkladu znamená v sánskrtu blaženost. Arginin je považován za přírodní viagru. Tryptofan je esenciální aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu, významného neurotransmiteru ovlivňujícím mimo jiné nálady a pocity. Fenyletylamin, který bývá nazýván hormonem lásky a štěstí, je endogenní amfetamin. Je syntetizován z aminokyseliny fenylalanin a je rovněž přítomen v kakau. V mozku vyvolává uvolnění dopaminu, dalšího neurotransmiteru jež má vliv na nálady, ke zvýšené sekreci této látky dochází například při orgasmu. Díky těmto chemickým látkám je čokoláda skutečným antidepresivem, navozujícím dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti a dále bývá považována za lehké afrodisiakum. S tím souvisí známá tradice obdarovávání se čokoládovými pamlsky mezi milenci. Kakao v sobě navíc skrývá MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory), které zpomalují odbourávání anandamidu a dalších neurotrasmitterů, zajišťující tím jejich setrvání v krevním oběhu, a tak umožňují delší trvání příjemné nálady. To vše dohromady s hořčíkem a vitamíny řady B, které jsou důležité pro správnou funkci mozku. Kakao rovněž obsahuje vysoké množství theobrominu a zanedbatelné množství kofeinu. Theobromin tvoří 1-2% obsahu kakaa. Stimuluje centrální nervový systém, uvolňuje svalstvo a rozšiřuje cévy. Má asi 1 stimulační síly jeho příbuzné molekuly kofeinu. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeinu se různí, ale všeobecně panuje shoda, že ho obsahuje velmi málo. Dokonce však existují výzkumy prokazující, že pražené kakaové boby ve vařené vodě vyvolávají efekt podobný šálku černé kávy – vzrušení nervového systému a krevního oběhu demonstrované zrychleným tepem – , kdežto syrové nepražené kakao žádný podobný účinek nevykazuje. Čokoláda zapadla do škatulky ‚ špatných a nezdravých potravin‘ , slabostí, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše je pravdou ovšem jen v případě masově produkovaných čokolád vyrobených z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv. Černá čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je více než pravděpodobné že alergie a akné jsou důsledkem spíše obsahu mléka, respektive mléčných derivátů a dalších lahůdek v čokoládě obsažených, neboť konzumace syrového kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje. Nepražené čisté kakao je skutečnou ambrózií, pokrmem bohů. Uchovává veškeré výživné látky v nezkažené podobě, neznehodnocené tepelnou úpravou ani jiným přepracováním. Je to ta nejčokoládovější čokoláda na světě s neodolatelnou hořkou chutí. Kakaové boby lze použít v řadě chutných receptů na dezerty a nápoje – např. mandlovo-čokoládové mléko, čokoládový krém z datlí a konopného semínka, čokoládový krém ze sezamového másla , čokoládovo-kokosové kuličky s medem a kokosovým máslem a mnoho dalších – nebo je lze chroupat prostě tak jak jsou, zkrátka kakaové oříšky … . Pokud jste vydrželi číst dokonce děkuji za pozornost a zachovejte mi prosím přízeň. Anna Černá

 

Goja

Pokračování o bylinkách
Píši pokračování o bylinkách, minule jsem psala jak mě to uchvátilo a dnes napíši, jaké výrobky a bylinky jsem si koupila a také, jak jsem s nimi byla spokojená.

 

Píši pokračování o bylinkách, minule jsem psala jak mě to uchvátilo a dnes napíši, jaké výrobky a bylinky jsem si koupila a také, jak jsem s nimi byla spokojená. Původně jsem chtěla napsat o všem co jsem si koupila, ale nestihla jsem během týdne to vše ochutnat tak napíši podrobně vždy o jediném produktu, ale více do hloubky. Ochutnala jsem Goji(godži) sušené plody kustovnice lycium chinensis Goji rostou v úrodné půdě himalájských podhůří na středně velikých keřích. V těchto oblastech, kde jsou Goji běžnou součástí jídelníčku, najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Tradiční čínská medicína od nepaměti považuje Goji za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci. Obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musím zmínit také že protizánětlivý činitel betasisterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Naprosto unikátní pro Goji je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou vyjímečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organizmu. Goji 999plan, na rozdíl od jiných nesou čínský certifikát Green Food, tzv. celý proces pěstování a zpracování je velice šetrný a striktně se vyhýbá umělému dosoušení a jakémukoliv použití chemikálií. Tím je dosaženo maximální „živosti“sušených plodů a tedy zachování jejich nejvyšší možné nutriční hodnoty. Goji se mohou hned konzumovat, nejsou sířené ani jinak upravované. Jsou šetrně sušené, a proto neztrácejí svoje výživné hodnoty. Jejich chuť je příjemně sladkokyselá, podobná sušeným brusinkám, jablkům a šípkům. Pokud chcete, aby plody více změkly, nechejte je chvíli nasáknout ve vodě nebo vlažném čaji. Mohou se také použít jako rozinky při přípravě sladkých jídel. Já osobně jsem je jedla tak jak byli v balíčku navážené, měla jsem 100 g a vydrželo mě to asi na 3 dny a moc se těším na pondělí až si je půjdu koupit jsem s nimi spokojená . Děkuji všem čtenářům i čtenářkám za pozornost. A očekávám dotazy, toto se dá i objednat online přes internet . Anna Černá

 

Rooibos – zlato z Afriky
Hledáte nějaký teplý nápoj bez kofeinu? Vadí vám nakyslá chuť ovocných čajů? Nemáte rády chuť máty? Potom je rooibos přesně to, co hledáte.
Rooibos pochází z jižní Afriky - vyrábí se z lístků a mladých větviček bobovité rostliny Aspalatus linearis. Sklizeň probíhá od ledna do dubna v deštivějších oblastech na plantážích s mírně kyselou půdou. Lístky a větvičky se při zpracovávání nasekají nadrobno a buď procházejí fermentací – to pak vzniká známější a používanější červená varianta rooibosu – anebo se jen suší na slunci a ponechávají si svou zelenou barvu.

Varianty se od sebe liší nejen barvou, ale i chutí. Červený rooibos má hnědočervený nálev s výraznou nasládlou chutí. Zelený rooibos je v nálevu žlutozelený podobně jako zelený čaj, je méně sladký a někomu může připadat víc osvěžující.




Příprava rooibosu je velmi jednoduchá. U rooibosu v sáčcích vám jeden sáček vystačí na čtvrt litru vroucí vody, u sypaného je to lžička na šálek. Pokud připravujete větší množství v konvičce, nezapomeňte přidat ještě jednu lžičku na celou konvičku. Zpravidla rooibos louhujeme tři až pět minut, ale pokud ho necháme ve vodě delší dobu, nic se nestane. Na rozdíl od čaje, který obsahuje kofein, rooibos nezhořkne. Poté si můžete rooibos ochutit dle libosti nebo ho pít jen tak. Pokud máte problém s výraznou nasládlou chutí červeného rooibosu, můžete ji zjemnit tím, že jej asi půlhodiny povaříte ve vodě. Nápoj je vynikající jak teplý, tak studený. Skvěle hasí žízeň a příjemně osvěžuje.

V Jižní Africe, odkud rooibos pochází a kde konzumují 63% produkce, pijí červený rooibos slazený a s mlékem. Výborný (hlavně v zimě) je červený rooibos ochucený skořicí a medem. Jak už jsme zmínili výše, u nás se dá sehnat ochucený rooibos a příchutí je opravdu velká škála.



Červený rooibos se svou sladkou chutí snese i takové příchutě jako je karamel nebo vanilka, zelený rooibos bývá většinou s příchutí cittrusů nebo červeného ovoce. Setkat se ovšem můžete i se směsí obou barevných variant rooibosu, případně směsí rooibosu s ibiškem nebo kombinací rooibosu a honeybushe, což je další africký nečaj s výraznou chutí a vůní připomínající med.

Díky své příjemné chuti a nulovému obsahu kofeinu se rooibos hodí pro celodenní popíjení a je vhodný i pro děti, staré lidi a těhotné a kojící ženy. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, např. železo, fluor, měď, vitamín C, draslík, kyselinu fenolovou, rutin, querzetin a querzitrin.

Rooibos funguje jako přírodní antihistaminikum, takže nám pomůže při nepříjemných záchvatech alergie. Působí antioxidačně a hojivě a je tedy vhodným podpůrným prostředkem léčby kožních problémů. Reguluje hladinu krevního cukru, snižuje vysoký krevní tlak a působí preventivně proti rakovině. Querzetin a querzitrin ovlivňují vylučování „hormonu štěstí“ serotoninu; rooibos nám tedy může pomoci při depresivních a úzkostlivých stavech a při nespavosti. Obsahuje také železo, a tudíž se hodí pro osoby se zvýšenou potřebou tohoto prvku - těhotné a kojící ženy, ženy se silným menstruačním krvácením, fyzicky těžce pracující a sportovce

Popíjení rooibosu vám může ulevit i od nepříjemných příznaků PMS. Důležitý je i obsažený fluor, neboť jenom zubní pasta nestačí při péči o ústní dutinu a fluor bychom měli přijímat i jinou formou. Tři šálky rooibosu pokryjí polovinu doporučené denní dávky tohoto prvku.

Sypaný červený i zelený rooibos včetně různých ochucených variant zakoupíte ve specializovaných čajových obchodech nebo v krámcích se zdravou výživou. Sáčkovaný rooibos nabízejí známí výrobci sáčkových čajů (Pickwick, Teekanne, Jemča, Milennium atd.). Pod názvem Red Tea se můžete setkat i s rooibosem ve formě ledového čaje, ale netřeba dodávat, že tento nápoj nemá s pravým rooibosem mnoho společného.

Komentáře

#1 | bastlova dne April 08 2013 20:17:14
Čaj Rooibos jsem pila a mohu vřele doporučit.

Čtenářka Vlasta
#2 | polaskova dne August 09 2013 05:05:03
Velice zajímavé a pěkné čtení. Musím říct, že po přečtení části o čaji Rooibos silně uvažuji o změně druhu čaje.

Milena

Přidat komentář

Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Vygenerované za: 0.49 sekund
765,184 návštěv